Personal tools

ATi ÅŸi Slackware

From linux360

Revision as of 23:29, 4 February 2008 by Gabel (talk | contribs) (Mutat la categoria 'Slackware Linux')
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Instalarea şi configurarea driverelor pentru plăcile video ATI pe o distribuţie ca Slackware se poate dovedi dificilă pentru un începător. Dacă pentru majoritatea distribuţiilor problema se rezolvă adăugând nişte repositories (Ubuntu, Mandriva, Fedora) şi rulând 2-3 comenzi, în Slackware nu este atât de simplu. Dar nici imposibil.

Pregătiri

Veţi avea nevoie de Slackware 11.0 şi o conexiune la Internet. Eu am folosit kernelul huge26.s (2.6.17.13), cu modulele instalate din /extra (de pe DVD sau de pe CD-ul #3). De asemnea, veţi avea nevoie şi de sursele kernelului curent, in cazul de mai sus, acestea se găsesc tot în folderul /extra.

Download

Primul pas va fi descărcarea ultimei versiuni al driverului, de pe site-ul producătorului, sectiunea drivere. Alegeti modelul pentru placa dorită. Slackware 11.0 vine cu Xorg 6.9, dar acest lucru nu va fi o problemă pentru corecta funcţionare a accelerării video. Doar dacă veţi dori să vă bucuraţi de efectele aduse de compiz sau beryl, va trebui probabil să faceţi un upgrade la Xorg, însă acesta nu este scopul articolului de faţă. Dacă este posibil, alegeţi varianta executabilă (.bin) şi nu cea impachetată .rpm.

Rulaţi fisierul descărcat, ca root.

# sh <nume fisier> Dacă sunteţi în X (ar fi de preferat), va apare o fereastră care vă va ajuta să instalaţi corect driverele. Urmaţi indicaţiile de pe ecran şi, de obicei, alege-ţi opţiunile implicite. Dacă sunteţi norocos, la final, ar trebui să vă anunţe că driverele au fost instalate cu succes. Insă, pentru a le putea folosi, mai trebui să faceţi nişte configurări suplimentare.

Configurări

Pentru ca driverul să funcţioneze corect, trebuie să avem montat tmpfs. Putem face acest lucru adăugând următoarea linie în /etc/fstab, folosind editorul preferat, vim, mcedit, etc: tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 Faceţi acest lucru cu mare grijă, fstab este un fişier vital pentru sistem. Nu uitaţi să adăugaţi o linie nouă la finalul fişierului de configurare, pentru a preveni avertismentul: [mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab

Tot ca root, lansaţi următoarele comenzi, una câte una: # cd /lib/modules/fglrx/build_mod

  1. sh make.sh
  2. cd ..
  3. sh make_install.sh
  4. cd /usr/X11R6/bin
  5. ./aticonfig --initial

Dacă nu aţi primit nici un mesaj de eroare, suntem pe drumul cel bun. În continuare, editaţi fişierul /etc/X11/xorg.conf, adăugând la finalul său următoarele: Section "DRI"

  Mode 0666

EndSection Acest lucru va permite unui user obişnuit să aibă acces la modului DRI. Salvaţi xorg.conf şi reboot Probabil că acest reboot se poate evita prin mount-area manuală a tmpfs şi rularea unui ldconfig, urmată de restartarea serverului X (Log Out sau CTRL+ALT+BACKSPACE), însă eu prefer un restart.

Verificare

Dacă X-ul a pornit, este un lucru bun. Să vedem însă dacă este activă accelerarea 3D. Rulaţi, ca user obişnuit, într-o consola sub X (Konsole, terminal, etc), urmatoarea comandă: $ glxinfo | grep direct Dacă output-ul este direct rendering: Yes înseamna că totul a decurs perfect. Pentru a verifica dacă sistemul foloseşte drivere ATi propietare, rulaţi $ glxinfo şi pe undeva prin output trebuie să fie mesajul client glx vendor string: ATI. sau puteţi încerca să vedeţi dacă glxgears rulează normal, fără întreruperi. Bucuraţi-vă de grafica accelerată 3D rulând screensaver-ele OpenGL sau TuxRacer.