Personal tools

Difference between revisions of "Procesul de initializare al unui sistem Slackware GNU/Linux"

From linux360

Jump to: navigation, search
(Demararea Fizica)
(Demararea Fizica: 2)
Line 37: Line 37:
  
 
* Odata ce BIOSul este incarcat in memorie, acesta efectueaza mai multe operatii: autotestarea la punerea in functiune(engl. presc. POST), initializarea/inventar al dispozitivelor s.a.
 
* Odata ce BIOSul este incarcat in memorie, acesta efectueaza mai multe operatii: autotestarea la punerea in functiune(engl. presc. POST), initializarea/inventar al dispozitivelor s.a.
Catre final, BIOSul cauta o unitate de disc de pe care sa demareze. De obicei, aceasta unitate de disc este selectionata in prealabil de catre utilizator si poate fi un CD-ROM, o unitatea de dischete, un hard disc.. In cazul acesta o sa fie de hard disc, caci se presupune ca sistemul este deja instalat in memoria fizica.
+
 
 +
* Catre final, BIOSul cauta o unitate de disc de pe care sa demareze. De obicei, aceasta unitate de disc este selectionata in prealabil de catre utilizator si poate fi un CD-ROM, o unitatea de dischete, un hard disc.. In cazul acesta o sa fie de hard disc, caci se presupune ca sistemul este deja instalat in memoria fizica.
  
 
* Cand gaseste unitatea de disc, ii incarca si executa sectoru de demarare(engl. boot sector), care, in cazul de fata, fiind vorba de un hard disc, poarta numele de MBR(Master Boot Record) si este localizat in primul sector al hard discului(primii 512 byti). Din momentul acesta, controlul este predat codului din MBR.
 
* Cand gaseste unitatea de disc, ii incarca si executa sectoru de demarare(engl. boot sector), care, in cazul de fata, fiind vorba de un hard disc, poarta numele de MBR(Master Boot Record) si este localizat in primul sector al hard discului(primii 512 byti). Din momentul acesta, controlul este predat codului din MBR.

Revision as of 17:24, 20 November 2006

      Primul pas catre atingerea rangul de administrator de sistem nu este configurarea serverului X, nici jonglatul cu un parafoc, ci intelegerea procesului de demarare al unui sistem de operare si de initializare a serviciilor oferite de acesta. Odata inteles acest proces, se poate fasona profilul sistemului si se pot alege serviciile care se doresc a fi pornite, de abia dupa care atentia poate fi focalizata catre configurarea unui serviciu anume.

      In continuare, voi incerca sa explic, sumar, demararea sistemului de operare GNU/Linux si, in detaliu, procesul de initializare al unui sistem bazat pe distributia Slackware.

Cu ce ar trebui sa fie familiar cititorul

            Pornind de la premiza ca interactioneaza/a interactionat cu sistemul de operare GNU/Linux, distributia fiind irelevanta, cititorul ar trebui sa fie familiar cu urmatoarele:

  • notiuni elementare in ceea ce priveste geometria unui hard-disc
  • conceptul de nucleu linux ( Preferabil sa-l fi configurat si compilat macar o data. )
  • experienta cu interpretatorul de comenzi BASH, precum si modul in care acesta poate fi folosit pentru scriptare
  • deprindere in intrebuintarea paginilor manual

[...de completat pe parcurs..]

    Observatii:

  • Toate paginile manual din acest ghid sint din cadrul distributiei Slackware 11.0; unele dintre ele n-o sa existe pe alte distributii, iar daca exista, sansele sint sa difere, dat fiind faptul ca voi acoperi subiecte care sint, de obicei, specifice unei distributii.


[...de completat pe parcurs.]

Cuprins

Conform paginii manual boot(7), secventa de demarare difera de la un sistem la sistem, dar poate fi impartita, pe scurt si incomplet, in urmatoarele stagii:

  • Demararea fizica
  • Incarcarea nucleului
  • Initializarea sistemului si a serviciilor

Demararea Fizica

    Procesul de demarare fizica al unui calculator este dependent de arhitectura microprocesorului. In cazul de fata, aceasta arhitectura va fi x86/x86-compatibila. Procesul este unul complex, dar poate fi rezumat in felul urmator:

  • La pornirea sursei de alimentare, memoria primara a sistemului(memoria cu acces aleatoriu — engl.: RAM) este goala, asa ca microprocesorul este programat sa execute instructiunile situate intr-o zona rezervata(FFFF0h) a memoriei numai-citire(engl. presc. ROM) a sistemului de intrare/iesire pe baza(engl.presc. BIOS). Scopul acestei zone este de a directiona microprocesorul catre locatia unde se afla programul BIOS.
  • Odata ce BIOSul este incarcat in memorie, acesta efectueaza mai multe operatii: autotestarea la punerea in functiune(engl. presc. POST), initializarea/inventar al dispozitivelor s.a.
  • Catre final, BIOSul cauta o unitate de disc de pe care sa demareze. De obicei, aceasta unitate de disc este selectionata in prealabil de catre utilizator si poate fi un CD-ROM, o unitatea de dischete, un hard disc.. In cazul acesta o sa fie de hard disc, caci se presupune ca sistemul este deja instalat in memoria fizica.
  • Cand gaseste unitatea de disc, ii incarca si executa sectoru de demarare(engl. boot sector), care, in cazul de fata, fiind vorba de un hard disc, poarta numele de MBR(Master Boot Record) si este localizat in primul sector al hard discului(primii 512 byti). Din momentul acesta, controlul este predat codului din MBR.