Personal tools

Talk:Ce este GNU/Linux? / Cum invat Linux?

From linux360

Jump to: navigation, search

Acest articol este in curs de scriere si incerca sa trateze niste probleme pe care le poate intalni un utilizator nou de Linux. Dupa cum stim, sunt si utilizatori care nu au neaparat cunostinte avansate de informatica, motiv pentru care voi incerca sa transmit informatiile intr-o maniera cat mai intuitiva.

Daca intalniti greseli, de orice natura, va rog nu ezitati sa imi spuneti. Evident, daca nu necesita o inteventie majora, le puteti corecta chiar voi.

In timp, voi aduga si diacriticele, dar in acest moment am considerat mai importanta informatia decat prezentarea. Tot in categoria TODO, intra si cosmetizarea, respectiv introducerea unor link-uri in locurile potrivite. Vor fi puse si ele in curand.

Pe alocuri, voi presara articolul cu urmatoarea sintagma [FIXME]. Asta inseamna ca eu nu am avut experienta cu o anumita notiune, dar locul ei este in acest articol. Ma puteti ajuta completand informatia necesara? Voi mai da si eu cate un Google, dar un cunoscator poate completa mai bine acele notiuni decat mine.


Asa... am tras acum niste titluri ca sa stiu ce am de facut si in ce ordine. Nu va sperati, nu va deveni un articol gigant, ci voi trata foarte pe scurt notiunile respective. In cele mai dese cazuri, voi da link-uri catre articole interne din wiki (sau chiar externe in cazul in care un subiect nu este tratat), pentru ca respectivul incepator sa stie de unde sa inceapa :-).



--Andrei Ristea 11:11, 14 April 2006 (EEST)

Contributii


  • Puteti ajuta la corectarea greselilor de tipar, de gramatica, de exprimare, adaugarea diacriticelor.
  • Puteti ajuta adaugand in articol informatiile necesare pe unde vedeti sintagma [FIXME]
  • Puteti ajuta scriind articole care au legatura cu informatiile prezentate aici si adaugand un link catre articolul vostru. Dupa cum am mai spus, acest articol nu va fi un super gigant, ci doar unul maricel. Se mai poate scurta daca anumite sectiuni pot fi preluate in intregime de articole deja scrise.
  • Daca vreti sa lucrati asupra unei parti din articol, va rog sa ma anuntati in sectiunea de mai jos. Motivul: sa nu lucram doi sau mai multi oameni asupra unei aceleiasi sectiuni, pentru ca risca sa iasa o brambureala. Insa sunteti mai mult decat bineveniti sa contribuiti!


Idei si contributii

  • Astept propuneri si fapte bune :-)
  • Multumim lui Unixro pentru contributie.
  • Trebuie rezolvata cumva problema cu 1, 2 si 3 care dezechilibreaza articolul. De 1 am scapat eu, 2 va deveni corpul sau iar 3 trebuie lipit cumva de incheiere. @Dexter 20:40, 22 April 2006 (EEST)
  • Da, ai dreptate. Fostul 3 este inca in lucru deoarece m-am gandit ca nu este cazul sa scriu o incheiere cat timp jumatate de articol este inca in lucru. Din pacate insa mutatul lui 1 nu a fost o miscare prea fericita. Ideea este buna, dar rezultatul nu este cel scontat. Eu intru de pe rezolutia 1024x768, si cand nu sunt logat, arata groaznic, mai gasesc litere prin alte parti... e ciudat pe scurt. Momentan il las asa, dar va trebui aranjat din nou la un moment dat, eventual sa dau eu titluri mai scurte. --Andrei Ristea 18:53, 23 April 2006 (EEST)
  • Later edit: Tot eu sunt. Cred ca e de vina skin-ul wiki-ului cand nu sunt logat, deoarece cel care apare cand sunt logat nu este asa de frumos, dar e mai lizibil/ordonat.
  • In primul rand ca MediaWiki n-a fost facut niciodata sa arate bine -- a fost facut sa arate cat mai identic pe cat mai multe browsere si sa ramana citibil indiferent de limba in care ii este redactat continutul. In al doilea rand, skin-ul care se vede cand nu esti logat (NewMono) este o chestie ne-wiki. Este un skin care se vede bine doar in Mozilla si este alegerea si creatia lui Ovidiu -- incearca sa-i explici lui despre portabilitate & stuff, eu nu am reusit. Skin-ul care se vede dupa ce te-ai logat (daca nu cumva ai ales altul din profil) si anume Monobook este skin-ul implicit al lui WikiMedia si deci are toate proprietatile care te-ai astepta sa le aiba. @Dexter 21:55, 23 April 2006 (EEST)
  • Multumim lui Syl pentru contributii.
  • Multumim lui Pensacola pentru contributia la sectiunea /etc/inittab. Cand va avea timp (momentan este prins cu examene) va contribui el insusi, momentan am fost rugat sa postez eu in numele lui. --Andrei Ristea 11:43, 29 April 2006 (EEST)
  • Multumim lui Raptor360 pentru contributii.
  • Am reparat eu ordinea capitolelor (nu stiu cum ati reusit sa amestecati utilizatorii cu comenzile :(( ) si am si facut o tona de corecturi de formatare. Ar trebui sa scrie cineva ceva si despre +x la directoare si ar mai trebui sa renuntati la exprimarea "de bodega" si sa incercati sa o adaptati pe cea academica. Cam asta e pe moment. @Dexter 23:05, 8 May 2006 (EEST)
  • Mai usor Radule, nu da cu paru', incercam si noi ce putem. Dupa cum am spus, mai periem la sfarsit. Ce este greseala flagranta, bineinteles, corectam cat mai repede, dar chestiile minore (insa la care trebuie interventie mai masiva), mai pot astepta un pic. Acum nu stiu exact la ce te referi prin exprimarea "de bodega", dar articolul se vrea a avea un ton cat mai prietenos posibil. Daca voiam stilul academic il redactam din prima asa. Spune punctual o problema si vedem daca intr-adevar e cazul sa schimbam stilul. --Andrei Ristea 21:41, 9 May 2006 (EEST)
  • Revin si dau de veste ca nu am disparut. Sesiunea insa ma impiedica sa mai fac si altceva si de preferabil constructiv ;-). Sectiunea pe care am rezervat-o, cea referitoare la kernel, sper sa ramana inca libera pana cand ma intorc, deoarece am deja un material initial si intetionez sa introduc o abordare ceva mai buna decat un simplu "cum sa", cum am facut pana acum, deoarece este un loc excelent pentru a sublinia cateva notiuni de baza. In alta ordine de idei, e clar ca dupa ce se termina sesiunea trebuie sa incepem reorganizarea articolului pentru ca nu prea respecta intentiile initiale si anume de a fi cat de cat pe scurt si sa dea link-uri catre articole la obiect. Bineinteles ca vina imi apartine in multe parti, motiv pentru care voi incepe atunci sa transfer unele sectiuni in articole de sine statatoare. Si ca ultima nota, multumim contribuitorilor :-).--Andrei Ristea 20:16, 26 May 2006 (EEST)
  • Syl: am schimbat SUSE in openSUSE fiindca ne referim la distributia pentru Desktop, si, incepand cu 10.2a2 si-a schimbat numele.
  • gabel: Am scris secţiunea "7.5 Slackware", cu un link către un tutorial despre instalarea şi configurarea acestei distribuţii. Din păcate, în acest moment, tutorialul este destul de departe de forma finală. Aş dori, de asemenea, să pun în discuţie afirmaţia conform căreia Slackware se bazează pe principiul "KISS". Nu am găsit această informaţie decât pe alte wiki, dar nu şi pe site-ul oficial al distribuţiei. Am căutat şi prin interviurile date de Patrick Volkerding, dar nu am găsit nici o referire la acest principiu.