Personal tools

Difference between revisions of "Ce este GNU/Linux? / Cum invat Linux?"

From linux360

Jump to: navigation, search
(Care este cea mai buna distributie?)
m (Care este cea mai buna distributie?)
Line 100: Line 100:
 
Nu exista o ''cea mai buna distributie''. Daca doriti sa invatati Linux exista unele cu interfete ceva mai intuitive, insa diferentele sunt doar de gust. Ceea ce va trebuie cel mai mult este rabdare si perseverenta, deoarece nici o distributie nu este inabordabila. Incercati si vedeti singuri care vi se potriveste.
 
Nu exista o ''cea mai buna distributie''. Daca doriti sa invatati Linux exista unele cu interfete ceva mai intuitive, insa diferentele sunt doar de gust. Ceea ce va trebuie cel mai mult este rabdare si perseverenta, deoarece nici o distributie nu este inabordabila. Incercati si vedeti singuri care vi se potriveste.
  
Pentru o lista a tuturor distributiilor vedeti http://distrowatch.com. Din lista distributiilor cele mai cunoscute, amintim: [http://www.slackware.org/ Slackware Linux], [http://fedoraproject.org/wiki/ Fedora Core] (fosta RedHat dupa cum spune [http://fedora.redhat.com/ link-ul]), [http://wwwnew.mandriva.com/ Mandriva] (fosta Mandrake), [http://www.debian.org/ Debian], [http://www.ubuntu.com/ Ubuntu] (proiect bazat pe Debian), si ultima, dar nu in ultimul rand [http://www.gentoo.org/ Gentoo].
+
Pentru o lista a tuturor distributiilor vedeti http://distrowatch.com. Din lista distributiilor cele mai cunoscute, amintim: [http://www.slackware.org/ Slackware Linux], [http://fedoraproject.org/wiki/ Fedora Core] (fosta RedHat dupa cum spune [http://fedora.redhat.com/ link-ul]), [http://wwwnew.mandriva.com/ Mandriva] (fosta Mandrake), [http://www.novell.com/linux/ Suse Linux], [http://www.debian.org/ Debian], [http://www.ubuntu.com/ Ubuntu] (proiect bazat pe Debian), si ultima, dar nu in ultimul rand [http://www.gentoo.org/ Gentoo].
  
 
''Nota pentru potentiali editori: Toate link-urile au fost luate din [http://www.google.ro/ Google]. In cazul in care am uitat ceva, sau vreun link nu este reprezentativ, va rog sa completati/modificati.''
 
''Nota pentru potentiali editori: Toate link-urile au fost luate din [http://www.google.ro/ Google]. In cazul in care am uitat ceva, sau vreun link nu este reprezentativ, va rog sa completati/modificati.''

Revision as of 10:06, 13 April 2006

Introducere

Ce este GNU/Linux? Cum invat Linux? De unde incep? Cum fac sa...? Ce inseamna...? Cum ma pot ajuta singur in a invata Linux?

Acestea sunt doar cateva din intrebarile pe care un utilizator nou de Linux si le pune in momentul in care incearca sa afle ceva nou, sa invete sa utilizeze si poate chiar sa administreze un astfel de sistem.


Scopul acestui articol este sa raspunda la aceste intrebari, in special la cele care contin notiuni de baza si in general se va urmari sa cuprinda informatiile necesare pentru a intelege despre ce este vorba si cum interactionam cu un sistem GNU/Linux. Subiectele mai avansate vor fi lasate pentru discutie in cadrul forumului sau in cadrul altor articole deoarece depasesc scopul acestuia.


Linux si Windows

Vom presupune ca un utilizator are o oarecare experienta cu un sistem de operare, iar pe platformele desktop fiind utilizat cu precadere Microsoft Windows, vom incerca sa facem pe alocuri o mica comparatie pentru a vedea care sunt corespondentele anumitor notiuni pe care le cunosteati deja.

Daca doriti sa aflati corespondentele unor programe de pe Windows pe Linux (sau invers) puteti consulta articolul Echivalentele Linux ale programelor Windows.


GNU/Linux versus programele cu sursa inchisa

O digresiune naiva despre contextul in care a aparut Linux

Nota: Cei care sunosc deja aceste notiuni, sau care doresc sa afle mai multe despre partea practica a notiunilor introductive pot sari peste acesta sectiune.


Ce sunt sistemele libere?

Un sistem de operare liber este alcatuit din programe ale caror sursa este disponibila. Oricine o poate vedea si modifica daca simte ca are ceva de adaugat sau de reparat, conditia fiind sa le spuna si celorlalti despre modificarile sale astfel incat sa existe o munca de colaborare in dezvoltarea unui astfel de sistem. De altfel, fara colaborare nu s-ar fi ajuns aici.


Licenta sub care se desfasoara acesta activitate pe Linux este, in general, GPL alcatuita de Richard Stallman, coordonatorul proiectului GNU si al Free Software Foundation. Mai multe despre GPL si filosofia care sta in spatele acestor programe aflati pe http://www.fsf.org si pe http://www.gnu.org.


La un moment dat in istoria tehnologiei informatiei s-a pus problema ca produsele software ar trebui sa se supuna acelorasi legi comerciale ca oricare alt produs, motiv pentru care a aparut si necesitatea de a ascunde ceea ce sta in spatele muncii sale, pentru a nu putea fi reprodus sau preluat/modificat de altineva. Ca un raspuns la aceasta miscare a aparut GNU, o echipa de programatori care au creat din placere o suita de programe care sa le inlocuiasca pe cele care incepusera sau devenisera deja proprietare si asupra caroara ei nu mai poutea lucra independent sa le imbunatateasca. Insa acesta suita de programe avea nevoie de un coordonator, de un supra-program care sa impuna niste reguli de functionare, sa dea voie anumitor operatii la un moment dat, sa restrictioneze altele, in fine, avea nevoie de un kernel. Acest kernel a fost creat de Linus Torvalds si a fost numit Linux, motiv pentru care toate sistemele Linux actuale poarte acesta denumire.

Insa corect este sa spunem sistem "GNU/Linux" deoarece in jurul acestor doua proiecte s-a dezvoltat ceea ce numim noi azi un sistem Linux.


Ce este un program?

La modul cel mai intuitiv, un program este un fisier text scris intr-un limbaj de programare care specifica anumite intructiuni. Insa ceea ce cunostem noi sub numele de program este cu totul altceva. Noi cunoastem intruparea acelui program, si anume un fisier binar executabil (un .exe pe Windows). Care este procedeul prin care transformam textul intr-un binar (astfel incat sa poata fi interpretat direct de calculator) si care este bagheta magica care il transforma din text in binar? Bagheta magica este un program special numit compilator si procedeul de transformare se numeste compilare.


Textul initial despre care va povesteam este de fapt sursa programului, esenta lui, pe care noi in sistemele "GNU/Linux" avem posibilitatea de a o modifica si de a crea un program si mai puternic decat cel initial daca suntem suficient de priceputi. In alte sisteme cu sursa inchisa (cum ar fi Microsoft Windows), nu avem aceasta posibilitate, prin urmare drepturile si posibilitatile noastre sunt ingradite. Pentru un utilizator obisnuit nu este o tragedie foarte mare deoarece probabil ca nu simte nevoia acestei libertati, sau nu stie ce sa faca cu ea.

Daca ati ajuns pana aici si nu va este frica sa ma murdariti un pic de "unsoare", inseamna ca sunteti curiosi sa vedeti mai mult. Aceasta unsoare de care vorbesc este de fapt dorinta de a afla mai multe despre internele unui sistem de operare si cateodata este necesar un mic hack pentru a rezolva posibilele probleme. In acest caz, nu pot decat sa va felicit deoarece aveti calitatile necesare pentru a invata Linux.


Cum compilez un program?

a.k.a. Cum instalez din surse un program / o aplicatie?

Pentru a efectua o instalare corecta se recomanda citirea documentelor referitoare la instalare din arhviva care contine sursele. De regula, un README si un INSTALL ar trebui sa va lamureasca. Apoi dati comenzile urmatoare, pe rand si programul va fi compilat si instalat conform unor optiuni specificate in fisierul Makefile.

<sh/> ./configure

 make
 make install

Nota: Daca doriti sa schimbati optiunile de compilare default (ceea ce se si recomanda), dati comanda ./configure --help sa vedeti o lista a optiunilor pe care le aveti la dispozitie. Aceste optiuni variaza de la program la program. Evident, in argumentele pe care le veti da lui ./configure veti avea o instalare cat mai aproape de ceea ce vreti.

Cum utilizez tar? (arhivare/dezarhivare)

Codul sursa al unui program se va gasi cel mai des intr-o arhiva. Aceasta poate fi .tar, tar.gz sau .tar.bz2. Pentru a afla mai multe despre tar si optiunile sale dati comanda man tar.

Dezarhivarea se poate face astfel:

  • pentru o arhiva numita ceva.tar dam comanda: <sh/> tar -xvf ceva.tar
  • pentru o arhiva numita ceva.tar.gz dam comanda: <sh/> tar -zxvf ceva.tar.gz
  • pentru o arhiva numita ceva.tar.bz2 dam comanda: <sh/> tar -jxvf ceva.tar.bz2

Arhivarea se face astfel:

Presupunem ca avem directorul tralala in /home si vrem sa il arhivam.

  • pentru o arhiva numita ceva.tar dam comanda: <sh/> tar -cvf ceva.tar /home/tralala
  • pentru o arhiva numita ceva.tar.gz dam comanda: <sh/> tar -czvf ceva.tar.gz /home/tralala
  • pentru o arhiva numita ceva.tar.bz2 dam comanda: <sh/> tar -cjvf ceva.tar.bz2 /home/tralala

Desigur, in loc de un director putea fi un simplu fisier. Se pot specifica mai multe fisiere, directoare pentru arhivare in cadrul aceleiasi arhive. Pentru a afla ce inseamna aceste comenzi - man tar

Ce este o distributie Linux?

O colectie de programe cu sursa deschisa adunate sub aceeasi capota, structurate astfel incat sa indeplineasca un anume scop (sau chiar mai multe simultan), cum ar fi: server web, server de mail, desktop computer, workstation etc. Desigur, o distributie contine obligatoriu utilitarele de baza de la GNU si kernelul Linux pentru a functiona corect. Structurarea programelor poate include chiar modificarea si gruparea lor in functie de scopurile pe care le indeplinesc, astfel creandu-se pachetele.


Dintre calitatile unei distributii notam:

  • Are un installer pentru instalare facila.
  • Are utilitarele de baza GNU si kernelul Linux.
  • Are o structura de directoare specifica oricarui sistem UNIX.
  • Are suport pentru mai multe tipuri de sisteme de fisiere.
  • Are un manager de pachete, astfel incat sa se poata adauga, sterge, actualiza (upgrade) si mentine o lista a pachetelor instalate.


Care este cea mai buna distributie?

Nu exista o cea mai buna distributie. Daca doriti sa invatati Linux exista unele cu interfete ceva mai intuitive, insa diferentele sunt doar de gust. Ceea ce va trebuie cel mai mult este rabdare si perseverenta, deoarece nici o distributie nu este inabordabila. Incercati si vedeti singuri care vi se potriveste.

Pentru o lista a tuturor distributiilor vedeti http://distrowatch.com. Din lista distributiilor cele mai cunoscute, amintim: Slackware Linux, Fedora Core (fosta RedHat dupa cum spune link-ul), Mandriva (fosta Mandrake), Suse Linux, Debian, Ubuntu (proiect bazat pe Debian), si ultima, dar nu in ultimul rand Gentoo.

Nota pentru potentiali editori: Toate link-urile au fost luate din Google. In cazul in care am uitat ceva, sau vreun link nu este reprezentativ, va rog sa completati/modificati.

Pentru incepatori cu precadere, recomand o distributie boot-abila (Live CD), pe numele ei Knoppix.

Ce este o distributie boot-abila?

Una care poate fi rulata direct de pe CD, respectiv DVD, fara a instala nimic pe hard-disk, programele sistemul de fisiere incarcandu-se in RAM.

Utilizari frecvente:

  • identificarea componentelor hardware ale sistmului vostru (suportate de Linux evident)
  • testarea unui calculator la achizitionare fara a instala nimic
  • troubleshooting.

De ce as alege o astfel de distributie?

Deoarece nu trebuie sa instalati nimic pe hard-disk pentru a va "juca" un pic cu comezile de baza si pentru a va familiariza cu noul mediu de lucru si in general, cu setarile standard, nu puteti face prea multe trasnai :-).

Mai apoi probabil ca veti dori ceva instalat totusi, pentru a va ramane salvate setarile pe care le faceti si pentru a putea rula aplicatiile cu o viteza mai mare, deoarece in momentul in care incarca de pe CD, nu ruleaza foarte rapid.

Se poate instala Knoppix pe hard-disk?

Desigur. Dati comanda: <sh/> sudo knoppix-installer

Acesta este un topic mai avansat insa si este bine sa cititi FAQ original al Knoppix-ului pentru a afla mai multe detalii. Nu luati acesta posibilitate ca pe un indemn insa. Este doar dovada ca se poate, in cazul in care doriti.

Cum instalez un program / o aplicatie sub forma de pachet?

Acest lucru este dependent de distributia pe care o folositi. Daca sunteti incepator, se recomanda sa utilizati un manager de pachete in modul grafic.

DISCLAIMER

Linux este marca înregistrata a lui Linus Torvalds. Microsoft Windows este marca înregistrata a Microsoft Corporation. Toate celelalte simboluri externe, referiri la alte produse software, respectiv marcile înregistrate din aceasta pagina, aparţin autorilor lor de drept.




Nota autorului: Va urma in decursul zilei de azi